1. Waar geeft een EHIC recht op?

Een EHIC geeft u tijdens een tijdelijk verblijf in het buitenland recht op noodzakelijke medische zorg. De kaart geeft u niet het recht om naar het buitenland te reizen met als doel zorgverlening te verkrijgen.

2. Heb ik naast een EHIC ook een reisverzekering nodig?

De EHIC geeft u recht op medisch zorg in het buitenland, maar het betekent niet dat u er niet voor hoeft te betalen. De buitenlandse zorgverlener declareert de kosten bij uw zorgverzekeraar. Uw zorgverzekeraar bepaalt vervolgens aan de hand van de door u afgesloten soort verzekering welke kosten voor uw eigen rekening zijn. Voor meer informatie hierover kunt u contact opnemen met uw zorgverzekeraar.

3. Is het mogelijk mijn kaart te versturen naar een ander adres?

Indien u uw EHIC wilt ontvangen op een ander adres dan het adres waarop u staat ingeschreven bij uw zorgverzekeraar, dient u contact op te nemen met uw zorgverzekeraar. Uw zorgverzekeraar kan namens u een EHIC aanvraag plaatsen en een ander postadres opgeven.

4. Hoe lang duurt het voordat ik mijn EHIC ontvang?

Na het plaatsen van uw aanvraag, ontvangt u de aangevraagde EHIC binnen 4 werkdagen per post.

5. Hoe lang is mijn EHIC geldig?

Op uw EHIC wordt standaard een geldigheidsduur afgedrukt. Het is afhankelijk van uw zorgverzekeraar hoe lang uw EHIC geldig is. Dit kan variëren van enkel de opgegeven periode van verblijf in het buitenland tot maximaal één jaar vanaf de aanvraagdatum. Voor meer informatie hierover kunt u contact opnemen met uw zorgverzekeraar.

6. In welke landen is de EHIC geldig?

De Europese zorgkaart is geldig in de volgende landen: Australië, België, Cyprus (Griekse deel), Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Groot-Brittannië, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Macedonië, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Zweden, Zwitserland.

7. Is de EHIC voor mijn hele gezin?

Nee, de EHIC is persoonlijk. Indien u met meerdere personen in het buitenland verblijft, dient iedereen een eigen EHIC te hebben (ook kinderen onder de 18 jaar).

8. De zorgverzekeraar waarbij ik mijn basisverzekering heb afgesloten, staat niet op het aanvraagformulier.

Dit betekent dat uw zorgverzekeraar deze dienst niet aanbiedt via deze website. Misschien is het wel mogelijk een EHIC aan te vragen via de website van uw zorgverzekeraar. Voor meer informatie hierover kunt u contact opnemen met uw zorgverzekeraar.